31 August 2012

RAYA...HARI RAYA....AIDILFITRI 2012

Dah 2 minggu kita berhari raya kan....baru sempat nak up date blog untuk story hari raya.....thn ni chekgu beraya tanpa bibik sebab bibik dah kawin n dia nak beraya dgn suami dia....oklah kasi lah chan kan....bila lagi nak salam tgn suami minta maaf kan....

Yang tak bestnya raya kali ni...IRDINA arisa demam lah pulak....2 hari seblum raya kena warded....fuhhh hampir2 tak berayalah kami semua....bukan apa...warded senang sikit ubat nak masuk...guna drip je...18/8/2012 petang tu discharge...doc yg merawat irdina kata dia ok cuma akan demam balik malam ni....memang betul n tepat...mlm tu chekgu tak tido dok menjaga suhu demam irdina...panas je lap...panas je lap...mlm raya tak tido lah....letih tuhan je yg tahu....


tu tgok gmbr dia tido je masa kat ward....keletihan asyik kena lap badan yang panas....cian bucuk dady

Chekgu tak dpt g solat hari raya kat masjid...tapi dpt lah jugak buat kat rumah...sebab irdina tido....balik je dia org dari solat...jiran sebelah rumah mak datang beraya....alhamdulillah ada adik 2 org yang bantu mak....oppppsss lupa thn ni again beraya di SHAH ALAM ya....tapi petang hari raya tu dah cabut balik ke batu pahat tau.....

seronok raya kali ni sebab dapat ambik gambar sefamily...rindu nak ambik gambar sefamily gini...selalu mak yang tak nak...alhamdulillah dia nak pulak...insyallah thn depan jugak ya mak...






 maaf ya auntie....
 budak yang tak sihat....dpt duit celik je mata dia....
minta maaf dgn nenek cepat....

alhamdulillah allah permudah kan rezeki chekgu sekeluarga....dapat lah merasa naik keta baru balik raya kali ni...puas tunggu...

pergh tak pernah seumur hidup duduk sit belakang...tapi keta kali ni kena dok belakang sekali sebab nak kasi irdina selesa boleh baring...dia kan tak sihat...alhamdulillah tak mabuk n penat pun...bersykur padanya...

sampai di rengit jam 5 ptg....yang ada di rumah kampung kak ngah n family.....syok bila ada kak ngah...

Hari raya ke dua....renggit johor

Hari ni tak jalan raya...just tungu org buat baraan(jln rumah ke rumah n takbir)....juru kamera hari ni maisarah....mama malas nak ambik gambar ya




ha tu dia...org dah balik baraan....kita sambung mkn pulak ya....

bila ada baraan hari raya kedua...so kita org semua tak beraya kemana-manalah...tak syok betul....yg tak best nya jugak raya kedua ni kakak ipar yg di pasir gudang balik...TAPI dia sakit....sakit kena di buat orang...kesian kat dia....asyik meracau-racau je....asal maghrib je pengsan...dah banyak berubat di mana-mana...tapi tak de rezeki nak baik lagi....

Tapilah kan kita di zaman serba moden n canggih mcm ni masih ada ke manusia yang berfikiran kolot dan cetek begitu....asal tak dapat je sesuatu....hantar ilmu hitam kat orang tu...nak kena kan pulak org tu sampai mati....apalah....bukan ke kenaikan pangkat...kebahagiaan org itu adalah urusan ALLAH....janganlah berdendam begitu sekali....hope org yang cuba berbuat aniya pada kakak ipar ku...di beri hidayah supaya menjadi seorang yang pengampun dan pemaaf orangnya.....AMINNNNNN.......

Hari raya ketiga....renggit lagi...

Sebelum g beraya...kita orang bermaaf-maafan lah....sorry terlambat...hari raya ke tiga baru dapat buat...


wah kusyuk tgok tv....sila lah mkn kuih tu ya

MIL....abg ipar kakak ipar n suami chekgu

ni beraya di rumah abg suami chekgu...abg ayat....g rumah dia best...makanan mcm-macam....so kiranya tak kebulurlah ....jemu rendang n lemang...so kat rumah ni sure tak de punya....yang ada sup kaki lembu...rendang ayam pencen...dan apa yek lupa.....


abis beraya di simpang renggan kita orang bergerak ke jambi....umah adik beradik MIL.....apa lagi kuih raya jelah....tgok aqeef tu dia kerja kan keropok nenek dia....raya hari ke3 sampai ke 8 malam baru pulang ke sarang...hahaha penat giler....alhamdulillah irdina tak meragam....


Hari raya ke 4....masih di renggit

Today last day berada di kampung....so pagi tu start beraya kat umah sebelah MIL....iaitu rumah lek jah...adik beradik arwah FIL yang bongsu....tiap2 tahun mesti g sebab sebelah je kan....so melampau tahap max kalau tak ge....

lepas tu kita ke rumah wak yem....kakak yang sulung pada arwah FIL...tapi dia pun dah tak sihat...dia dah nyanyuk....kencing pun tak terurus....alhamdulillah ada menantu yang sudi jaga....anak wak yem ni dah meningal sebab meracun tak tutup mulut....so pd sesapa yg suka meracun...sila lah pakai topeng mulut ya...kesan nya amat bahaya sekali...RACUN lah katakan....
ha tgok tu...irdina telah membuat projek menara ke 4 tertinggi....hahaha...abis balang kuih umah org tu dia susunnya....nasib baik plastik....

tgok tu...jatuh angkat balik...susun balik....ishhh...daday cepat balik...rosak bekas org karang
ha tu dia....my kakak ipar....yg tengah tu duduk puncak alam....cikgu english smk perempuan kapar....yg tepi tu...kakak ipar yg duduk senai...tukang jahit zahrah.....
ni suami chekgu bersama-sama abg nya dan abg ipar yg dok senai di sebelah kiri....

Lokasi terakhir adalah di rumah kak ngah....kakak ipar ku yg tailor tu....dok rumah dia pun best....tgok tu insyirah siap berposing dgn motor yg ada di rumah mak ngah dia....

Hari raya ke lima kita orang bergerak balik ke shah alam...tapi seblum tu kita orang singgah ke JELEBU dulu...tgok wan den....lama tak jenguk dia...tapi tak dpt lama...sebab dah petang...n tak plan nak tido sana pun...sebab BAJU dah ABIS stok.....alhamdulillah wan den sihat...sihat dia mcm tulah...still tak leh cakap...tapi bila chekgu sampai...salam dia...dia senyum je....sykur dia masih ingat n kenal orang.....

So itulah story chekgu di hari raya yang tidak ada bibik....alhamdulillah dipermudahkan....hope...kita berjumpa lagi di raya 2013....insyallah....


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih lah memberi KOMEN..insyallah yg baik akan di jadi panduan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...