10 July 2013

Alkisah Day 1 RAMADHAN 2013

Hari ni insyirah n aqeef cuba untuk berpuasa....kalau ikutkan insyirah dah tahun ke 2 berpuasa....tapi thn lepas tak dpt penuh....so tahun ni entah mcm mana pulak kan....

Ha aqeef yg first day nak cuba berpuasa...lawak gila...bila time sahur dialah yang paling liat sekali nak bukak mulut.....bukak mulut tau belum suruh suap sendiri...alamat tak siaplah mkn sampai azan subuh berkumandang kalau dia suap sendiri....yang tak boleh blah tu...masa daddy dia puasa bulan syabaan dia semangat nak berpuasa....mama dia jer tak kasi sebab nanti bulan ramadan tak larat...haha memang betul pun dia tak larat....

Balik jer dari tadika hari ni...dia siap cakap nak g mandi

Mama : aqeef apa sal nak g mandilah pulak....jgn minum air tau batal puasa...

Aqeef: alaha abis tu aqeef haus ni...nak buat mcm mana....

Mama: pergi tido...

Aqeef: lambatnya nak azan...cepatlah

Itulah kerenah anak bujang....kakak dia tak cakap apa pun....diam jer...suruh tido terus tido...so ni mama nak tgok smpi kul berapa aqeef tahan utk berpuasa....mama bukan nak dera anak-anak mama....cuma nak melatih supaya anak-anak mama menjadi seorang yang kuat n sabar menghadapi puasa...


see....semua kepenatan berpuasa....eh yg kecik tu belum boleh puasa....asyik susu cocoler jer...


ok jap lagi dalam kul 6 nak g bazar ramadhan kat belakang rumah ni je....nak tgok apa ada jualan...nak ke bazar ni salah satu altenatif memujuk bebudak ni berpuasa gak...kita tgok apa yg aqeef n insyirah beli yek....alhamdulillah bazar ni dekat  belakang rumah jer dlm 5 minit jalan kaki dah sampai....dekatkan...so tak perlulah keluar kos minyak keta and berebut nak cari parking..bab cari parking ni yg bercinta sebenarnya....kang dah berebut....kita pun nak marah2....dah kurang pahal puasa hanya sebab parking....tak logik...tak logik....


Hari ni first day mama memasak lepas berbulan bulan mengantung kuali n sudip...alasan mengandung dah hujung hujung malas nak masak ...boleh pulak mcm tu kan....so today secara rasmi nya mama dah abis pantang 44 hari tu....alhamdulillah merdeka..yabeda beduuuu.....

.inilah menu untuk berbuka pada ramadhan day 1...hope cik somi dpt menerimanya dgn hati yg puas n syukur....
menu-menu di atas adalah
1. ikan bawal masak tomato ( nak letak cili sos sekali tgok semua dah expiry date...apa lagi gunalah yg mcdonal punya
)
2. petola rebus air jer
3. sotong goreng kunyit jer
4. teh o panas + kurma menu wajib setiap kali buka puasa...

 tu muka-muka ceria dapat berbuka puasa akhirnya...last last dia org beli sate 10 cucuk...air selasih and dounat cekelat jer....sampai bazar ramadhan semuanya dah abis dijual....mungkin penjual tak pandai budget lagi kot...sebab kul 6.30 dah abis....

itulah kisah dia hari pertama berpuasa anak anak and mamanya...semoga puasa utk tahun 2013 ni akan lebih diberkati dan diredahi...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih lah memberi KOMEN..insyallah yg baik akan di jadi panduan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...