10 July 2013

Alkisah Day 1 RAMADHAN 2013

Hari ni insyirah n aqeef cuba untuk berpuasa....kalau ikutkan insyirah dah tahun ke 2 berpuasa....tapi thn lepas tak dpt penuh....so tahun ni entah mcm mana pulak kan....

Ha aqeef yg first day nak cuba berpuasa...lawak gila...bila time sahur dialah yang paling liat sekali nak bukak mulut.....bukak mulut tau belum suruh suap sendiri...alamat tak siaplah mkn sampai azan subuh berkumandang kalau dia suap sendiri....yang tak boleh blah tu...masa daddy dia puasa bulan syabaan dia semangat nak berpuasa....mama dia jer tak kasi sebab nanti bulan ramadan tak larat...haha memang betul pun dia tak larat....

Balik jer dari tadika hari ni...dia siap cakap nak g mandi

Mama : aqeef apa sal nak g mandilah pulak....jgn minum air tau batal puasa...

Aqeef: alaha abis tu aqeef haus ni...nak buat mcm mana....

Mama: pergi tido...

Aqeef: lambatnya nak azan...cepatlah

Itulah kerenah anak bujang....kakak dia tak cakap apa pun....diam jer...suruh tido terus tido...so ni mama nak tgok smpi kul berapa aqeef tahan utk berpuasa....mama bukan nak dera anak-anak mama....cuma nak melatih supaya anak-anak mama menjadi seorang yang kuat n sabar menghadapi puasa...


see....semua kepenatan berpuasa....eh yg kecik tu belum boleh puasa....asyik susu cocoler jer...


ok jap lagi dalam kul 6 nak g bazar ramadhan kat belakang rumah ni je....nak tgok apa ada jualan...nak ke bazar ni salah satu altenatif memujuk bebudak ni berpuasa gak...kita tgok apa yg aqeef n insyirah beli yek....alhamdulillah bazar ni dekat  belakang rumah jer dlm 5 minit jalan kaki dah sampai....dekatkan...so tak perlulah keluar kos minyak keta and berebut nak cari parking..bab cari parking ni yg bercinta sebenarnya....kang dah berebut....kita pun nak marah2....dah kurang pahal puasa hanya sebab parking....tak logik...tak logik....


Hari ni first day mama memasak lepas berbulan bulan mengantung kuali n sudip...alasan mengandung dah hujung hujung malas nak masak ...boleh pulak mcm tu kan....so today secara rasmi nya mama dah abis pantang 44 hari tu....alhamdulillah merdeka..yabeda beduuuu.....

.inilah menu untuk berbuka pada ramadhan day 1...hope cik somi dpt menerimanya dgn hati yg puas n syukur....
menu-menu di atas adalah
1. ikan bawal masak tomato ( nak letak cili sos sekali tgok semua dah expiry date...apa lagi gunalah yg mcdonal punya
)
2. petola rebus air jer
3. sotong goreng kunyit jer
4. teh o panas + kurma menu wajib setiap kali buka puasa...

 tu muka-muka ceria dapat berbuka puasa akhirnya...last last dia org beli sate 10 cucuk...air selasih and dounat cekelat jer....sampai bazar ramadhan semuanya dah abis dijual....mungkin penjual tak pandai budget lagi kot...sebab kul 6.30 dah abis....

itulah kisah dia hari pertama berpuasa anak anak and mamanya...semoga puasa utk tahun 2013 ni akan lebih diberkati dan diredahi...

26 June 2013

Karnival Peduli Umat 2013

Apa bendalah Karnival peduli umat ni kan....sebenarnya karnival ni anjuran tadika anak-anak...iaitu Tadika DzulIman Smart Khalifah.... mereka didedahkan macam mana nak menghargai kehidupan dan juga menamkan rasa sifat syukur kita berada di bumi Malaysia....

Macam-macam acara yang dibuat...macam-macam gerai jualan yang ada...dua-dua anak lyn masuk perbarisan....yang kakak dia buat persembahan drama...dia jadi tukang cerita...kita layan gambar jelah ya...

 ada jugak budak kecik ni....siap pakai kat kepala tu....tak lama lepas tu dia pun lena tido dlm stroler...panas-panas pun boleh lelap jugak tu....good girl...
 banner yang di pasang sepanjang karnival di masjid al-falah usj 9 subang jaya
 gerai-gerai jualan yang ada ambik bahagian
 anak-anak sedang bersiap untuk perbarisan
 peace yooo...aqeef...nanti buat elok-elok ya
 hulamak....aqeef berkawad....kiri kanan...kiri kanan....
 tgok tu aqeef penang microphone....nak cakap apalah tu...tunggu...

 kakak insyirah bawak banner save rohingya....panas yek kakak...sabar dugaan dunia ni....



 perbarisan dari tadika dzuliman center lain
 ni pun sama gak.....
 ini anak-anak asli dari rohignya....dia pun ambik bahagian sama dalam perbarisan
 dengar kata bebudak ni duduk di meru...ada asrama khas untuk mereka
 kakak tgh bersiap sedia nak jadi tukang pencerita

 kakak tgh baca kesimpulan dari cerita yang dia baca tadi
 anak-anak rohginya tgh buat persembahan
insyirah n aqeef bergambar dgn cikgu kesayangan dia orang

24 June 2013

JOM KITA......MENDERMA SAMBIL BERAMAL

Pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan RAMADAN dah nita yek....rasanya sempat lagi kot lynnak promot kelebihan bulan SYAABAN ni.....berikut adalah amalan-amalan yang boleh kita laksanakan sepanjang bulan SYAABAN

1. Berpuasa sunat.

2. Berdoa, zikir, selawat dan bertaubat.
3. Perbanyakkan amalan takwa.
4. Solat lima waktu secara berjemaah.
5. Banyakkan solat sunat terutama solat malam.
6. Melakukan amal kebajikan.
7. Memohon keampunan ibu bapa.
8. Menjauhkan diri daripada maksiat dan dosa.
9. Bersedekah kepada golongan yang memerlukan.
10. Berusaha mendapatkan keredaan Allah pada segala amal kebajikan.
11. Memohon semoga terhindar daripada segala bencana, dan malapetaka.
12. Menghidupkan malam Nisfu Syaaban dengan ibadat seperti membaca Al-Quran, bertaubat, beristighfar dan berzikir.


lyn nak sentuh sikit yang no 9 tu...sempena bulan mulia ni....apa kata kita perbanyakan sedekah...betul tak.....tapi mesti kita tertanya-tanya pada diri sendiri
kat sapa kita nak sedekahkan?
macam mana kita nak sedekah kan?
boleh ke kita bersedekah cara macam ni kan?

BETUL TAK KITA AKAN TANYA MCM NI



So dengan ini lyn akan post kan beberapa pamplet yang memohon bantuan kita sebagai rakyat malaysia yang berhati mulia dan prihatin....

DI INGAT KAN SEKALI LAGI TIADA PAKSAAN....YANG PENTING KITA IKHLAS DAN LAPANG HATI....
BILA LAGI NAK CARI PAHALA LEBIH YA TAK....










itu antara pamplet yang diperolei semalam semasa cik abg pergi ke KARNIVAL PEDULI UMAT anjuran tadika anak-anak...tadika DzulIman .....semua tadika Dzuliman di area selangor yang mengambil bahagian dalam acara itu.....cerita tentang KARNIVAL jap lagi lyn story....

So puan-puan....tuan-tuan...dato-dato....datin-datin...boleh lah menderma pada mana2 yang berkenan dihati....tapi rasanya yang IFTAR RAMADHAN tu ok kot untuk masa terdekat ni sebab kita dan nak ramadhan tak lama lagi....kang kita syok makan-makan yang sedap-sedap...rupanya ada jugak rakan-rakan seislam kita yang tak makan semasa ramadhan.....


SO JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA...OR PIKIR PANJANG-PANJANG.....BUATLAH KEPUTUSAN YANG BIJAK....SEMUANYA DI TANGAN ANDA...

SEMOGA APA YANG DILAKUKAN OLEH ANDA SEMUA DI BERKATI OLEH ALLAH...

18 June 2013

Special Entry....AKHTAR IRFAN

Pada 28 MEI 2013 jam7.25 malam...baby boy yang di kendung selama 9 bulan akhirnya keluar juga untuk berjumpa mama n daddy dia...beryukur sangat semuanya selamat n sihat....masuk ni dua anak lyn bersalin waktu maghrib....tahun 2010...IRDINA ARISSA...keluar time azan maghrib nak buka puasa....ingat lagi...doktor siap tunggu keluarkan baby dulu baru dia buka puasa...kenangan tu....terima kasih doktor Fairuz Ashikin...di DEMC....

Mengadung kali ni lah yang paling mencabar sekali....macam-macam penyakit dapat...gastriklah....kurang air dalam badanlah(cuaca panas mengandung kali ni)....kencing kotorlah....baru 8 bulan perut ada rasa mcm nak bersalinlah....ishhhh macam-macamlah.....tapi semuanya lyn terima dgn reda jer....past yang paling best lagi....cikgu-cikgu sekolah semua kata apa sal lah ko mengandung kali ni mcm teruk sgt bawa perut....entahlah tak tau nak kata apa....memang letih giler...naik tangga nak kekelas pun slow jer....naik berlengang tak bawa apa-apa barang pun...semua student yang tlg angkatkan....dah masuk 7 bulan...dah mula tak drive....pagi cik abg hantar...balik ayahnda jemput...kadang-kadang tumpang cikgu atiqah (tq tiqah sudi bawa ibu mengadung ni balik....hanya allah mampu membalasnya....amin)

Tapi semua penat lelah tu hilang bila tgok wajah baby yang keluar....akhtar irfan keluar gelap jer badan dia....mama dia tak sedar dia pun gelap gak...hahaha ada hati anak jadi putih....
 masa ni berat 3.17 kg

 dah naik 3.20 kg....
 naik jugak lagi 3.4 kg....alhmdulillah

kali ni tak tau..tapi bila di dukung rasa beratlah jugak....

inilah buah hati lyn dunia dan akhirat....org tanya bila nak no 5....rasanya mcm tak de kot...sebab target lyn sebelum umur 35 dah selesai bab nak bersalin-salin ni...nak tumpu pada membesarkan anak-anak....sebab tahun depan insyirah dah nak darjah 1...itu pun ikut nasihat kakanda-kakanda ku....
cukup kot dah ada 2 perempuan n 2 lelaki....semoga anak mama akan jadi anak yang soleh n solehah....

17 June 2013

Berpantang di rumah sendiri....Confinement Lady....

 Ni nak cerita sikit pasal pakej berpantang.....almaklumlah kali ni nak berpantang di rumah sendiri...so kenalah siap-siap cari org yang boleh menjaga lyn masa dalam berpantang ni......bukan tak mahu duduk rumah mak...cuma kali ni kesian kat mak sebab mak selalu tak sihat...nanti kalau duduk umah mak kesian kat mak kena buat macam-macam....anak dah masuk 4 kan insyallah boleh kot survive sendiri.....

Dalam 3 bulan sebelum bersalin....lyn dah siap-siap google dalam internet nak cari pakej rawatan lepas bersalin....cari...punya cari...jumpalah pakej ni dalam FB.....SRI WAJAH IBU ( ha mcm gmbar kat bawah ni yek....jgn cari yang lain lah pulak)

Bila jumpa jer pakej ni...terus call nombor yang di berikan....call kali pertama tak berjawab...mungkin sibuk kot....tak pe cuba lagi....last2 berangkat...tapi owner no tu tgh driver menuju ke perak...nanti dia call balik katanya....BETUL...owner no tu call balik...so lyn tanyalah pasal pakej yang ada.....kalau nak orang sediakan makan kena ambik pakerj 7 hari ke atas....

Pikir punya pikir...last-last ambik yg7 hari jer...sebab pikir dah anak 4....insyallah kuat kot lepas 7 hari....so buatlah bayarn booking....so lyn dah ada confinment lady yang akan menjaga lyn untuk 7 hari...yahooo....rasa terbelai kejap....chewahhhh....

Ha ni part yang syiok sekali...sebab...booking dgn fahana bulan 6...tup-tup doktor suruh bersalin ujung bln 5...sebab dah 9 bulan ++....sakit sikit-sikit adalah...tapi doktor suruh bersalin awal sebab tak nak bersalin baby besar...cian kat mak dia nak push susah nanti....

Call lah fahana....alhamdulillah fahana kata tak pe dia akan datang sendiri jaga lyn...sebab orang yang sepatutnya jaga lyn tu ada jaga ibu bersalin lain...sebab tarikh bersalin lyn kan lewat lagi....so jgn jelous owner SRI WAJAH IBU sendiri yang datang jaga I tau.....hahaha....

Dalam pakej berpantang tu bukan hanya berurut...bertungku or bertangas jer yek...dia siap kasi jamu lagi utk makan....
 jamu ni yg best...boleh kurus....cuba tgok owner dia anak dah 2 tapi badan cun....so lyn kena makan ni supaya dapat badan mcm fahana....hahaha boleh ker....
ni jamu untuk penjagaan dalaman selepas bersalin.....apa fungsi serapat...sila baca sini yek....JAMU SRI SERAPAT

satu lagi produk....PEPES......apa kegunaan sila baca yek....

Ada jugak di bekalkan herba mandian...dari akar kayu yang di buat sendiri.....senang cerita semua barang yang di gunakan oleh SRI WAJAH IBU adalah handmade dan dibuat sendiri.....

Dalam seminggu lah fahana tlg mandikan baby....kalau tgok pada gambar macam ada daun dalam besen tukan....tu daun kucai....untuk sejukan badan baby sebab baby lyn kan kuning badan dia panas...bila mandikan dgn daun ni sejuk sikit n selesa je baby....


 tu baby tgh di tuamkan dengan daun sirih or mengkudu....baby siap di urut lgi dgn minyak ijal....

bab berurut yang paling best....selama ni lyn asyik complain sakit kat tulang pungung jer....bila tanya fahana....rupanya pintu rahim tak tertutup2 sejak bersalin....alhamdulillah selama 7 hari berurut...dah kurang sakit...kalau tak nak bangun pun payah..........yang best jugak...talian HP fahana 24 jam boleh call....ada 1 hari dalam jam 3 pagi tu...tetiba badan jadi seram sejuk sampai ke tulang...SMS kat fahana....dapat balasan SMS pun segera....katanya mcm nak jadi bentan...dia suruh makan jamu serapat cepat-cepat untuk panaskan badan....alhamdulillah dlm 10 minit badan dan berpeluh....fahana pun pesan kalau ada apa-apa SMS jer....dia akan jawab....BETUL pulak tu....

Secara keseluruhannya...lyn amat berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh SRI WAJAH IBU....dari segi produk n perkhidmatan yang ada....semoga perkhidmatan SRI WAJAH IBU akan terus berjaya n berkembang dengan jayanya....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...