12 February 2011

Apa itu G6PD

Pada 8/2/11 yang lepas my Frenz Iewan Mahfuz....telah menjadi daddy sebetul-betulnya......dia dapat baby boy seronok tu...kenapa entery kali ni pasal G6PD?.....sebab penyakit ni dah banyak berlaku pada baby sekarang.....untuk pengetahuan umum penyakit ni bukan penyakit berjangkit tau...dia penyakit keturunan...cuma penjagaan baby G6PD ni rumit sikit

Lyn tulis entry ni bukan nak tuju pada sesapa cuma kita berkongsi maklumat tentang G6PD...manalah tau lepas ni kita besalin ada baby mcm ni...so kita dah bersedia dari segi mental dan fizikal.....

psttt:ada org kata kasi minum susu alpha lapid...guna sebagai suplement pada kanak-kanak yang ada G6PD...bagus sebagai antibodi...tapi boleh ke...apa-apa pun sila rujuk pada doktor kanak-kanak dulu ya


baby yg comel......tetap cute


putih bersih je baby2 ni kan....mata sepet...


baby G6PD biasanya ada kena jaundis gak...mcm baby biasa...so comelkan dia tido menagkup mcm tu



info ini khas utk rujukanku sebagai ibu kepada seorang anak pengidap G6PD!!!
G6PD (Glokosa – 6 – Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan.
Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang selalunya dialami oleh bayi lelaki. Para ibubapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak merbahaya. Komplikasi hanya akan terjadi jika mereka terdedah kepada ubat-ubatan yang boleh menghasilkan proses homolisis di dalam darah.
Setiap bayi yang baru dilahirkan, contoh darah meraka akan diambil untuk dianalisis seperti jenis darah, kekurangan G6PD tahap bilirumin dan sebagainya. Selalunya bayi yang mengalami G6PD akan mendapat jaundice (demam kuning) pada hari pertama kelahiran lagi. Jika tahap bilirumin terlau tinggi sehingga tidak dapat diterima oleh bayi, permindahan darah mesti dilakukan. Biasanya darah akan diambil dari bapa bayi tersebut.

Bagaimana masalah ini dikesan?
Penyakit ini dapat dikesan melalui ujian darah sebaik saja seorang bayi itu dilahirkan. Ujian darah itu akan mengesan keberkesanan enzim berkenaan. Melakukan ujian darah sebaik saja dilahirkan sudah diamalkan di Malaysia sejak sekian lama. Ini kerana masalah G6PD kerap berlaku di Malaysia dan boleh menyebabkan masalah di kalangan bayi baru lahir.
Antara masalah yang mungkin timbul di kalangan bayi baru lahir adalah jaundis. Disebabkan kekurangan enzim itu, sel darah merah bayi mudah pecah. Ini menghasilkan kandungan bilirubin yang tinggi.
Kandungan bilirubin yang terlalu tinggi boleh menyebabkan keadaan toksik kepada otak. Jika tidak diubati boleh menyebabkan kecacatan kepada bayi.
Oleh kerana kemungkinan masalah besar yang mungkin timbul kepada bayi yang mengalami G6PD, kebanyakan institusi perubatan akan menahan bayi berkenaan di wad sekurang-kurangnya lima hari sebelum dibenarkan pulang.
Selain itu, bayi G6PD ini juga boleh berhadapan keadaan dinamakan “acute hemolysis”, iaitu keadaan wujudnya sel darah merah pecah pada kuantiti terlalu banyak. Ini menyebabkan bayi itu berasa penat dan kelihatan pucat dengan tiba tiba. Simptom lain yang mungkin dialami adalah sakit perut, jaundis, kencing bertukar berwarna gelap dan sakit pinggang.
Keadaan ini berlaku disebabkan jangkitan, memakan kacang parang jenis “fava beans” ataupun memakan ubatan yang boleh meninggikan proses oksidasi. Bukan semua jenis jangkitan akan menyebabkan masalah itu. Sebaliknya jangkitan yang selalu dikaitkan dengan acute hemolysis adalah jangkitan oleh bakteria.

Banyak ubat-ubatan yang tidak dapat diambil oleh mereka yang mengalami masalah G6PD. Senarai ubatan ini panjang dan apa yang perlu dilakukan adalah selalu memberitahu doktor yang merawat anak mengenai masalah anak anda yang mengalami G6PD. Ini dapat mengelakkan mereka menggunakan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan komplikasi.
Ibubapa kepada bayi atau sesiapa sahaja yang mengalami kekurangan G6PD handaklah memberitahu doktor setiap kali menerima rawatan bagi mengelakkan penggunaan ubatan yang mengandungi agen-agen seperti di atas. Cuba juga elakan diri daripada memasuki kawasan yang diketahui mempunyai unsur-unsur ubat gegat seperti di tandas awam. Pengidap mungkin akan mengalami sesak nafas jika cukup lama menghidu ubat gegat tersebut.

Biasanya apabila meningkat dewasa, seseorang yang mengalami kekurangan enzim G6PD kan dibekalkan dengan “rantai perubatan” yang menandakan pemakainya adalah kekurangan G6PD. Ini boleh membantu jika berlakunya kecemasan di mana pemakainya tidak dapat memberitahu sediri doktor yang merawatnya.

Di antara ubat-ubatan yang boleh membawa komplikasi
Ubat-ubatan penyakit malaria dan antibiotik yang mengandungi kandungan sulfur. Selain daripada ubat, kacang parang jenis “fava beans “ juga boleh menyebabkan oksidasi sel darah merah. Selain itu juga komplikasi G6PD juga dikaitkan dengan penggunaan ubat serangga.
Rawatan
Cara rawatan yang utama adalah mengelakkan daripada perkara yang boleh menyebabkan acute hemolysis seperti yang dinyatakan di atas. Kadangkala sel darah merah yang pecah secara keterlaluan menyebabkan bayi itu pucat. Ini mungkin memerlukan pemindahan darah. Perlu diingatkan juga, masalah G6PD ini disebabkan kekurangan penghasilan enzim dan ini adalah masalah yang akan kekal buat selamanya.
Larangan yg umum diketahui:
# kacang parang
# ubat gegat
# anti malaria
# ubat gatal
# sulfonamides
# dapsone
Tanda:
# kencing berdarah
# kuning

Jika ada tanda/kesannya berikut kemungkinan ya tp saya tidak ketahui dgn jelas kandungan apa yg terdpt didalamnya:
# sesak nafas
# pitam
# demam
# sakit belakang
# pening
# menggigil
# pneumonia


apa pun anak yg dikurniakan adalah anugerah allah...setiap penyakit ada ubatnya...so kepada ibu bapa yang ada anak G6PD...pemerhatian dan keperihatinan adalah penting...apa pun buat Baby Umar Riezky...aunty lyn doakan baby umar bila besar nanti akan jadi orang yang baik budi pekerti...bijak pandai dan aktif sentiasa(sama mcm daddy awak ya)....tq iewan kasi kongsi gambar baby yg comel tu...hope info ni boleh membantu semua ibu bapa di luar sana

1 comment:

  1. tq kak long atas info yg amat berguna ni...insyaallah umar akan dijaga dgn sepenuh perhatian..bila besar nnt kene ajar dia apa yg tak boleh..insyaallah dia boleh buat...daddy dgn mummy akan didik dia dgn penuh kasih syg..

    ReplyDelete

Terima Kasih lah memberi KOMEN..insyallah yg baik akan di jadi panduan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...